Program Profili
İnşaat Mühendisliği en önemli mühendislik dallarından biridir ve kökenleri MÖ 3000'lere kadar uzanmaktadır. Modern inşaat mühendisliğinin ürünü olan binalar, tesisler, dağıtım ağları, iletim ve ulaşım hatları, yollar, su yapıları, bina ve köprü gibi altyapı tesisleri, insanlar tarafından her an doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaktadır.
İnşaat mühendisliğinin planlama, tasarım, müteahhitlik hizmetleri, imalat, inşaat, işletme ve bakım, satış ve pazarlama gibi çok çeşitli çalışma alanları bulunmaktadır. İnşaat mühendisliği aşağıdaki alt disiplinleri içermektedir:
Yapı Mühendisliği: Barınma ve ulaşım amaçlı her türlü bina ve köprü gibi yapıların tasarım ve imalatı ile ilgilidir.
Geoteknik Mühendisliği: Yapı temellerinin tasarımında kullanılmak üzere bina ve diğer yapıların üzerine yerleştirileceği zemin özellikleri, toprak mekaniğinin ana prensipleri, geoteknik verilerin kullanılması ile temel elemanlarının tasarımı, hafriyat, istinat duvarları, toprak gövdeli baraj yapıları geoteknik mühendisliğinin ana konularıdır.
Altyapı Yönetimi ve Yapı İmalat Teknolojileri Uygulamaları: Genel olarak saha mühendisliği kapsamında proje uygulamaları yönetimi, yapı malzemeleri seçimi ve uygulamaları ile yapı imalat teknolojileri konularını kapsar.
Ulaşım Mühendisliği: Hava alanları, raylı sistemler, karayollarının planlanması, tasarımı, imalatı, işletilmesi ve yenilenmesi konularını kapsar.
Mühendislik Mekaniği: Uygulamalı matematik, mekanik ve diğer ilgili konuların beraberce çalışılması ile ilgilidir. Böylece malzemelerin özellikleri, akışkanların ve katıların mekanik özellikleri, hidrolik konuları, yapılar daha iyi anlaşılabilmekte; tasarım ve uygulamalar mümkün olabilmektedir.
Su Kaynakları Mühendisliği: İnsan yerleşimlerinin, endüstrilerin ve tarımsal faaliyetlerin su ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile doğadan su alınması, iletimi ve dağıtılması ile ilgili yapı ve boru ağ ve hatlarının planlanması; yerleşim bölgelerinde su drenajı; taşkın kontrolü ve taşkın tahribat analizi konularını kapsar.
Malzeme Mühendisliği: Bina ve diğer yapılarda kullanılacak malzemelerle ilgili malzeme bilimi, malzeme deneyleri ve malzemelerin mekanik özellikleri konularını kapsar.
Altyapı Mühendisliği: Yerleşim bölgelerinden toplanan atık suların uygun bir şekilde uzaklaştırılması ve bertaraf konularını içerir.
Kariyer Fırsatları
İnşaat mühendisleri kamu ve özel sektörde çalışabilir. Belediye, müteahhitlik, danışmanlık, eğitim, Ar-Ge birimleri ve teknoparklarda faaliyet gösteren kuruluşlar, inşaat malzemeleri üreten endüstriler, ticaret, hizmet ve danışmanlık alanlarında istihdam edilebilir. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde her kademede istihdam edilebilirler. İnşaat Mühendisi olduğunuzda hem yurt içi, hem de yurt dışı pazarlarda faal olan inşaat firmalarında çalışabilir veya kendi inşaat firmanızı kurabilirsiniz.
Ders Listesi
İnşaat Mühendisliği Bölümü ders listesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.