Program Profili
Elektrik-Elektronik Mühendisliği temelde elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve kullanımının yanında elektronik ve bilgisayar uygulamaları ile ilgili konuları kapsayan mühendislik dalıdır. Elektriğin sanayi toplumu içinde yaygın yerini alması 19. yüzyılın sonunda başlayan bir 20. yüzyıl olayıdır.
Elektronik sektörü, bir üst düzeyde yer alan bilişim sektörünün alt yapısını oluşturur. Enformasyon ile enerji arasındaki bağlantı elektrik mühendisliği öncülüğünde gerçekleşir. İnsanoğlunun hayal gücünü, teknolojik mucizeler olarak gerçekleştirdiği ve hızla günlük yaşama girmesini sağladığı gelişmelerin alt yapısı yine elektriğe dayanır.
Elektrik mühendisliği diğer birçok meslek dalları ile karşılaştırıldığında, soyut ve matematiksel yönü zengin bir bilgi içeriğinin kazanılmasını zorunlu kılan bir meslektir. Soyutlama özelliğinin yanı sıra elektrik-elektronik mühendisliği; sigortadan programlanabilir çamaşır makinesine, radyodan televizyona, kasetçalardan CD’ye, hesap makinesinden kişisel bilgisayara, tıp elektroniğinden uydu haberleşmesine, enstrümentasyon ve otomasyondan uzay çalışmalarına kadar günlük yaşama teknik ve pratik bir konudur.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuduktan sonra aşağıdaki becerileri kazanacaksınız:
- Gerekli düzeyde teknik bilgi ve bilgi teknolojisi becerileri
- Analiz ve verimli problem çözme yetenekleri
- Diyagramatik iletişim becerileri
- Hayal gücü, yenilikçilik ve ayrıntılı düşünmek
- Eleştirel düşünme
- Organizasyon, proje yönetimi ve yönetim becerileri
- Çeşitli mühendislerle bir ekipte çalışabilme yeteneği
Kariyer Fırsatları
Elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi ve enerji arasındaki bağlantı hakkında gerekli bilgileri öğretir. Teorik ve pratik temellere dayalı bir eğitim ile öğrenciler, elektronik sektöründe üst düzeylerde çalışmalarını sağlayacak bilgi ve deneyimler kazanarak öğrendiklerini uygulama fırsatı edinmektedir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra elektrik üretimi, elektrik iletimi, dağıtım alanları, iletişim, plan-proje ofisleri, endüstriyel otomasyon sektörü alanlarında kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânına sahip olacaksınız; robotik, kontrol, biyomedikal, elektronik tasarım, bakım ve onarım alanlarında görev alabileceksiniz.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrenimi görerek Proje Yöneticisi, Sistem Mühendisi, Ürün Geliştirme Mühendisi ve Satış Mühendisi olarak çalışabilirsiniz. Yazılım geliştirme, bilgisayar destekli sistem tasarımı, endüstriyel otomasyon sistemleri tasarımı, güç sistemleri tasarımı, veri toplama ve analizi, Ar-Ge gibi departmanlarda da çalışabilirsiniz.
Ders Listesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ders listesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.