KTO Karatay Üniversitesi’ne Hoş Geldiniz

KTO Karatay Üniversitesi, 20.000’den fazla üyesi bulunan Konya Ticaret Odası tarafından 2009 yılında kurulmuştur. Üniversite adını, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın güvenilir sırdaşı Emir Celaleddin Karatay’ın yaptırdığı Karatay Medresesi’nden almaktadır. Emir Karatay, 13. yüzyılda Moğol zulmüne direnmenin tek yolunun eğitim olduğuna inanarak medresenin kendi bütçesinden inşaatı için emir vermiştir. Karatay Medresesi, günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak hala ayaktadır ve akustik açısından bugünün teknolojisi için bile ulaşılmaz bir seviyededir.

KTO Karatay Üniversitesi şehrin, bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için donanımlı gençleri yetiştirmeyi ilke edinmiştir. Üniversite, Pilot Eğitimi, İslam Ekonomisi ve Finansı, Enerji Yönetimi, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Sigorta ve Sosyal Güvenlik ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Tıp ve Hukuk gibi istisnai bölümleri içeren 40’tan fazla program sunmaktadır.

KTO Karatay Üniversitesi, 400’den akademisyen ve 300 idari personeli ile eğitim-öğretime devam etmektedir. 70’den fazla programla yaklaşık 9000 öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitemizde 700 kadar uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrenci oranı yaklaşık %8 ile Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Kampüsümüzde 64 ülkenin temsil edildiğini söylemekten gurur duyuyoruz.

Sayısız araştırma fırsatı, sosyal aktivite, öğrenci dostu uygulamalar ve yeni arkadaşlıklar sizi bekliyor. Hayalleriniz ve ihtiyaçlarınızla hoş geldiniz.

 

Karatay Medresesi ve Konya Ticaret Odası

Anadolu Selçuklu Devleti'nde kırk yıl boyunca en yüksek mevkilerde görev yapan Emir Celâleddin Karatay, Türk tarihinin en müstesna devlet adamlarından biridir. Selçuklu Devleti’nin çeşitli makamlarında görev yapan Karatay, Alâeddin Keykubad'ın on yedi yıllık hükümdarlığı boyunca özel hizmetleri yürütmek üzere saraya gelmiştir. Alâeddin Keykubad'ın trajik ölümünün ardından Anadolu Selçuklularının en zorlu döneminde devlet işlerini yürütmüştür.

Emir Celâleddin Karatay, aynı anda üç padişaha atabeylik yapmıştır. Bu nedenle "Padişahların Babası" adını almıştır. Beş yıl boyunca Moğol işgalcileriyle müzakerelerini sürdürmüştür. Emir Karatay'ın bu siyaseti, Ertuğrul Bey'in önümüzdeki yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu olarak ortaya çıkan, Batı Anadolu'da Türkler için yeni bir devlet kurmasına yardımcı olmuştur.

Emir Celâleddin Karatay 1254'te Kayseri yakınlarında öldüğünde, Anadolu'yu yönetmek için tayin edilen Moğol işgalcileriyle müzakere için bir görevdeydi. Emir Celâleddin Karatay’ın Türbesi, şimdi Konya'da, Karatay Medresesi'nde bulunmaktadır. Karatay Medresesi kitabesindeki bilgiye göre, Karatay söz konusu medreseyi şu üç padişah adına yaptırmıştır: II. Keykavus, IV. Kılıçaslan ve II. Keykubad. Medresenin inşaatı bittiğinde Mevlânâ Celâleddin Rûmî ve talebelerinin de katıldığı büyük bir toplantı düzenlenmiştir.

1251 yılında Emir Celâleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi, 1914 yılına kadar kesintisiz olarak, eğitime devam etmiştir. Anadolu Selçukluları döneminde vakıf ve çoğunlukla Ahiler tarafından desteklenen bir yükseköğretim kurumu konumundadır. 2009 yılında Konya Ticaret Odası (günümüz Ahileri) medreseyi bugünkü adıyla yeniden canlandırmıştır: KTO Karatay Üniversitesi. Bu nedenle üniversitemizin 1251 yılında kurulduğunu söylemekten onur duyuyoruz.

Konya Ticaret Odası ise 1882 yılında kurulmuş olup, Osmanlı döneminin ikinci ticaret odasıdır. 1920'de Anadolu'da 76 anonim şirket varken bu şirketlerin 19'u Konya’da bulunuyordu. Bu durum, Konya'yı Anadolu'nun en önemli anonim şirketlerine sahip şehri yaptı. Aralık 1927'de altı bölgenin odaları Merkez Ticaret Odasına katıldı.

Günümüzün Ahilerinin yer aldığı Konya Ticaret Odası, 2009 yılında KTO Karatay Üniversitesi adı altında Karatay Medresesi'ni yeniden açmıştır. Üniversite, kısa sürede özellikle Pilotaj, Enerji Yönetimi, İslami İktisadı ve Finans gibi benzersiz bölümleri ile Türkiye'nin en çok tercih edilen yükseköğretim kurumlarından biridir.

 

Sayılarla KTO Karatay Üniversitesi